Direct bezwaar maken door een gespecialiseerde advocaat

Tozo-1 uitkering fiscaal belast bij partner

Partners van ZZP’ers die een beroep hebben gedaan op de Tozo 1 (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers) moeten nu in veel gevallen extra inkomstenbelasting betalen aan de Belastingdienst. Dit meldde de NOS op 14 maart 2021. Bij de Tozo 1 telde het inkomen van de partner niet mee om in aanmerking te komen voor een uitkering, maar nu wordt de helft van de Tozo-uitkering als bijstand opgeteld bij het inkomen van de partner. Over dit hogere inkomen moet de partner loonheffing betalen zonder dat een recht bestaat op loonheffingskorting. Die wordt immers al toegepast bij hun werkgever.

Dat de Tozo 1 zulke verstrekkende gevolgen kan hebben, was de ZZP’ers destijds niet bekend bij de aanvraag. Het ministerie van Sociale Zaken laat weten dat deze informatie ten tijde van de Tozo 1 wel op de overheidswebsites heeft gestaan en ook in de toewijzende besluiten was opgenomen.

Rechtmatigheid

Volgens Sylvester Schenk, fiscaal directeur van beroepsvereniging Register Belastingadviseurs geldt het volgende: ‘De hoogte van een uitkering kan wel worden beïnvloed door het inkomen van de partner, maar een partner moet geen belastingaanslag kunnen krijgen over de uitkering van de ander.’ Het Register Belastingadviseurs wil erover in gesprek met de overheid. 

Ongelijke behandeling

Belangenclub De Werkvereniging vindt daarnaast dat er sprake is van ongelijke behandeling van ZZP’ers ten opzichte van werknemers in loondienst, die wel hun volledige salaris uitbetaald krijgen via loonsteun. Volgens de belangenclub worden ZZP’ers onder het sociaal minimum gehouden en krijgen ze nu ook nog een trap na via de inkomstenbelasting.

Bezwaar

Moet u als partner ook extra inkomstenbelasting betalen als gevolg van de Tozo 1-uitkering? Onze advocaten zijn gespecialiseerd in de Tozo-regelingen en kunnen voor u bezwaar maken. Vul het formulier in op de website of bel ons op 088 1810 300. U krijgt dan direct iemand aan de lijn die u verder helpt.

Meer informatie of direct bezwaar laten maken

Door het invullen van het contactformulier kunt u geheel vrijblijvend een vraag stellen aan één van onze specialisten. U hoeft dan alleen uw contactgegevens in te vullen en uw vraag te stellen.

Als het u al geheel duidelijk is en u weet zeker dat u door één van onze advocaten bezwaar wilt laten maken, dan vult u alle velden in. Als bijlage stuurt u dan een scan of goede foto mee van het besluit waar u tegen in bezwaar wilt. Als het gaat om een beroep, stuurt u de beslissing op bezwaar mee.

Een advocaat zal binnen 24 uur contact met u opnemen. Na het gesprek met u wordt een zogenaamd pro-forma bezwaar- (respectievelijk beroeps-) schrift opgesteld waarin uw dossier opgevraagd wordt bij het desbetreffende bestuursorgaan (bijvoorbeeld bij de gemeente of het UWV) en daarnaast om een extra termijn wordt gevraagd voor de aanvulling van de gronden van het bezwaar (of beroep). Uw dossier wordt doorgaans binnen 1 á 2 weken door het bestuursorgaan opgestuurd aan uw advocaat. Zodra het dossier binnen is, zal uw advocaat hiervan een scan naar u toesturen. U kunt dan uw commentaar geven op de feiten die in het dossier staan en uw advocaat gaat kijken of het bestuursorgaan zich aan de wet, het eigen beleid en de algemene beginselen van behoorlijk bestuur heeft gehouden. Samen met uw verhaal zal uw advocaat dan de gronden van het bezwaar aanvullen.